Gaziantep’te Gezilecek Yerler, Turistik Tarihi Alanlar
Türkiye’nin yemekleri ile son derece ünlü kenti Gaziantep 2 milyonu aşkın nüfusu ile de büyük bir şehir. Bulunduğu konumu ile de çok sayıda ziyaretçiyi kendine çeken şehir, en eski yerleşim yerleri arasında yer alıyor.
Gaziantep Yemekleri
Unesco dünya mirası listesinde yer alan Antep mutfağı birbirinden daha leziz yemek ve tatlıları barındırıyor. Çok sayıda ziyaretçi sadece bu nedenle bile kenti ziyaret ediyor. Bu kapsamda kentte beyran çorbasından katmere, küşlemeden yuvalama çorbasına, Ali Nazik kebabından Antep baklavasına kadar çok sayıda farklı lezzet bulunuyor.
Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep’te gezilecek yerlerin çoğunluğu şehir merkezinde yer alıyor.
Başlıca gezilecek yerleri ise şu şekilde sıralayabiliriz;
- Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
- Gaziantep Kalesi – Kahramanlık Panorama Müzesi
- Tarihi Zincirli Bedesten
- Atatürk Anı Müzesi
- Bakırcılar Çarşısı
- Gaziantep Oyuncak Müzesi
- Kaleoğlu Mağarası
- Gaziantep Hamam Müzesi
- Gaziantep Botanik Bahçesi
- Bayazhan Kent Tarihi Müzesi
- Gaziantep Savaş Müzesi
- Kendirli Kültür Merkezi
- Mevlevihane Vakıf Müzesi
- Elmacı Pazarı
- Medusa Cam Eserler Müzesi
- Handanbey Camisi
- Hayvanat Bahçesi
- Yesemek Açıkhava Müzesi
Başlıcalarını belirttiğimiz Gaziantep gezi yerleri ile kent, yemekleri kadar meşhur bir gezi rotası. Bu yerler içinde son derece eğlenceli ve unutulmaz zamanlar geçirebiliyorsunuz.
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
Kentin gezilecek yerlerinin en başında yer alan müze, 2000 yıllık tarihe sahip olan Zeugma Antik kentinden günümüze ulaşan kalıntıları bir araya getiriyor ve bölgenin geçmişine ışık tutuyor. İçerisinde dünyaca meşhur Çingene Kızı Mozaiği’de yer alan müze, Dünya’nın ikinci en büyük mozaik müzesi unvanını da elinde bulunduruyor.
Antep Kalesi
Kent merkezinde bulunan ve görsel bakımdan şehre bambaşka bir hava katan kalenin yapım tarihi tahminlere göre Roma dönemine kadar uzanıyor. Ayrıca kale içerisinde 2017 yılında açılan ‘Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi’ de bulunuyor.
Tarihi Zincirli Bedesten ve Bakırcılar Çarşısı
Kent çarşısında bulunan bu bedesten ilk başta 18. yüzyılda kasaplar tarafından kullanılan et hali olarak kurulmuş. Şu an ise çok sayıda yöresel ürün yanında aksesuar, takı, taş ve el yapımı ürünü içinde bulunduran bir pazar durumunda. Günümüze dek korunarak gelmeyi başaran nadir bedestenlerden olan bu yapı, mükemmel mimarisi ile de dikkat çekiyor.
Yine kent merkezinde bulunan Bakırcılar çarşısında el emeği olan çeşitli bakır ürünlerini bulabiliyor ve bakır ustalarının maharetlerini izleyebiliyorsunuz.
Gaziantep Hamam Müzesi ve Bayazhan Kent Tarihi Müzesi
Antep Kalesi’nin çok yakınında yer alan bu müze zamanında ‘Paşa Hamamı’ olarak hizmetlerde bulunmuş ve 2015 yılında yapılan restore sonrası müze halini almış. Hamam müzesinin tüm odalarında balmumu heykeller bulunuyor.
Bayazhan Kent Tarihi müzesinde ise kentin spor tarihinden mutfağına, turistik yerlerinden ekonomisine kadar her ayrıntıyı bulabiliyorsunuz.
Kendirli Gazi Kültür Merkezi ve Elmacı Pazarı
Gaziantep savunmasına dek Katolik kilisesi olarak kullanılan Kendirli taştan yapısı şu an için kültür merkezi olarak kente hizmet veriyor.
Halk arasında Almacı pazarı olarak bilinen Elmacı pazarında ise bin bir çeşit baharatı bulabileceğiniz baharatçılar yer alıyor. Burada salçadan kuru yemişe, baharattan kurutulmuş meyvelere, Antep fıstığından pestile kadar çok çeşitli ürünü bulabiliyorsunuz.
Handanbey Camisi ve Kaleoğlu Mağarası
Antep kalesi yakınında bulunan ve 17. yüzyılda Handan Ağa tarafından yaptırılan camii, güzel yapısı ile dikkat çekiyor.
Şu an cafe olarak kullanılan Kaleoğlu mağarası ise 16. yüzyılda ilk başlarda hayvan barınağı olarak kullanılırken, Antep savunması sırasında ise yiyecek ve mühimmat deposu olarak kullanılmış.
Savaş Müzesi ve Medusa Cam Eserler Müzesi
Milli Mücadele Müzesi olarak da bilinen Savaş müzesinde ise canlı görsel anlatımları, sunumları, balmumu heykelleri ile tarihi Gaziantep savunmasını yeniden görebiliyor ve o günlerin atmosferine ulaşabiliyorsunuz. Gaziantep halkının vatanını eşsiz fedakarlıklar ile koruduğunun çeşitli örneklerini görebiliyorsunuz
Medusa Cam Eserler Müzesi’nde ise milattan önceki çağlardan Roma ve İslami döneme kadar çok çeşitli objeleri ve cam eserleri görebiliyorsunuz.
Gaziantep Botanik Bahçesi
Kent merkezine yürüyüş mesafesi ile 15 – 20 dakika uzaklıkta bulunan Botanik Bahçesinde ise çeşitli bitki ve çiçekleri görebiliyor ve huzurlu zamanlar geçirebiliyorsunuz. Bitki ve çiçeklerin yanlarında yer alan bilgi panoları ile yeni şeyler de öğrenebiliyorsunuz.
Mevlevihane Vakıf Müzesi
1930 yıllarına kadar Mevlana Celaleddin Rumi’nin öğrencilerince Mevlevilik tarikatını sürdürmek amacıyla kullanılan konak ve avlusu, şimdi ise müze olarak ziyaretçilere hizmet veriyor. Müze içerisinde kilim ve halılar, hatlar, şamdanlar ve el yazması olan Kuran-ı Kerim’ler bulunuyor.
Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Kent merkezi dışında bulunan ve bin dönüm arazi üzerine kurulu olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, dünyanın üçüncü en büyük hayvanat bahçesi niteliğine sahip bulunuyor. 250’ye yakın türde hayvana ev sahipliği yapan bahçe içerisinde ayrıca safari alanları ve zooloji müzesi de yer alıyor.