Galler, Büyük Britanya’da Birleşik Krallığa bağlı bulunan ülkelerden birisidir. Ülke; Büyük Britanya’nın güney batısında, 21 bin km2 yüzölçümü olan bir yarımada durumundadır. Başkenti Cardiff olan Galler, Büyük Britanya yönetiminde olduğundan kraliçenin mülkü olarak sayılıyor. İngiltere Başbakanı, diğer dört ülkeyle birlikte Galler’in de başbakanı sayılıyor. Ayrıca Galler ülkesinin de bir başkanı bulunuyor. Kraliçe Galler için bir prens atıyor.
Galler’in yönetimi tüm Birleşik Krallıkla birlikte merkezi hükümettedir. Ancak, Galler’e 1999 yılında verilen meclis tesis hakkı çerçevesinde Cardiff’te de bir meclis bulunuyor. Bu meclis sadece Galler’i ilgilendiren konularda yasa yapabiliyor. Ancak, Birleşik Krallık parlamentosu Galler meclisinden çıkan bir kanunu iptal edebileceği gibi meclisi tamamen kapatma yetkisini de saklı tutuyor.

Galler’in Tarihçesi
Bir ülke veya şehri gezerken, doğal güzelliklerin yanında tarihi yerler de seyyahların ilgisini çekiyor. Toprak, üzerinde yaşayanlarla değer kazanıyor. Bu nedenle gezilecek yerin tarihçesini bilmek, seyahati daha anlamlı hale getiriyor.
Galler ülkesine ilk yerleşimin Buzul çağının son dönemlerinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Britanya’nın Roma istilasına uğradığı döneme ait kayıtlar, bölge hakkındaki ilk kayıtları oluşturuyor. Roma halkı bölgenin kuzeyine yerleşiyor. Galler halkının Hristiyanlıkla tanışması da Romalılar döneminde 4. yüzyılda gerçekleşiyor.
Roma İmparatorluğunun Britanya’da etkinliğini kaybetmesinin ardından Galler birkaç krallığa bölünüyor. Anglosaksonların bu krallıkları işgal girişimleri savaşçı bir toplum olan Galler halkı tarafından akamete uğratılıyor.
1066’da Normlar İngiltere’yi işgal ediyor ve Galler’in de bağımsızlığı yavaş yavaş ortadan kalkıyor. 1282’de İngiliz Kralının son bağımsız Galler Prensini yenilgiye uğratmasıyla Galler’in bağımsız günleri de son buluyor. 1746 yılında imzalanan anlaşma ile de Galler bölgesi İngiliz yasalarına tabi kılınarak gerçekte bağımsızlığı tamamen kaldırılmış oluyor.
Galler’de Nereler Gezilir
Galler’de Görülmesi Gereken Doğal Güzellikler
Galler, iklim açısından yağışlı bir yapıya sahip olduğundan Birleşik Krallığın tamamı gibi yeşil bir yapıya sahip bulunuyor.

Genel görünümüyle doğaseverler için gezi rotasına dahil edilmesi gereken yerler arasında bulunan Galler’in parklarıyla birlikte dikkat çekici doğal güzellikleri arasında;
- Anglesey Adası,
- Wye Vadisi bulunuyor.
- Brecon Beacons Ulusal Parkı; açık alanlar, uzun yürüyüş yollarının yanı sıra kanal ve nehir boyunca rastlayacağınız geleneksel mimarinin korunduğu köylerde bulunan alışveriş yerlerinden tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyorsunuz.
- Pembrokeshire Sahili; kalesi ve plajları ile dikkat çekiyor. Aziz Davut Katedrali de burada yer alıyor.
- Birleşik Krallığa bağlı Anglesey Adası; Galler’in kuzey batısında bulunuyor. Bir köprüyle anakaraya bağlanıyor. Golf sahaları ve yürüyüş yollarının yanında özellikle yelken için sahilleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
İngiltere’nin 5. büyük nehri olan Wye, bu nehrin yatağını çevreleyen muhteşem doğayla ziyaretçiler için müthiş bir deneyim sunuyor. Tekne gezintisi sırasında Tintern Manastırı, doğaya tarihle bir ara verme fırsatı veriyor. Nehir aynı zamanda İngiltere-Galler sınırının büyük bir bölümünü de belirliyor.

Görülecek Yerler Doğal Güzelliklerle Sınırlı Değil
Galler; başkent Cardiff’ten başlayarak ziyaretçilerine zamanı unutturacak ilginçlikler sunuyor. Doğasıyla zaten göz alıcı olan ülkede Cardiff dışında kısaca bilgi verilen 7 tane doğal ve tarihi yer, Galler’in 7 harikası olarak anılıyor.
Başkent Cardiff
Ülkenin başkenti olan Cardiff, aynı zamanda en büyük ve önemli şehridir. 13. yüzyılda yapımına başlanan Cardiff Kalesi’nin özellikle o dönemden kalan kulesi görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Başka bir tarihi yapı ise 1897 yılına ait Pierhead binası ve bu binada bulunan saat kulesi olarak karşımıza çıkıyor. Başkent Cardiff’teki Bute Park, yeşil bir ülkenin nasıl daha yeşil hale getirilebileceğini gösteriyor.
Galler Doğa Gezisi Yapılacak Yerler
Dağlara Uzanan Demiryolu ve Snovdonia
Snovdonia, Galler yarımadasının kuzey batısında bulunuyor. En dikkat çekici özelliğini, dağın eteklerine yolculuk imkânı veren tren ve bu trenden izlenen muhteşem manzara oluşturuyor. Bölgede çok sayıda pitoresk köy ayrı bir çekim merkezi oluşturuyor. Ülkenin en büyük gölü ve 826 mil karelik yüzölçümü ile en büyük milli parkının bulunduğu bölge doğa yürüyüşleri için de tercih ediliyor. Bisiklet, tırmanma ve su sporları açısından da zengin olan bölge, ziyaretçilerini tekrar görüşmek üzere uğurluyor.
Gresford Çanları
Gresford kasabasındaki All Saints Kilisesi’nde yer alan Gresford Çanları, kilise de eski olmasına rağmen ilgiyi üzerinde topluyor. Kilise binası 13. yüzyılda inşa ediliyor. Çanların ünü ise güçlü halkaları ve mükemmel tonlarından geliyor. Tarih boyunca, II. Dünya Savaşı işgalleri de dahil olmak üzere birçok acı olayda çalınan bu çanları ziyaretçiler pazar ve salı günleri dinleyebiliyor.
Llangollen köprüsü
Köprü Llangollen Kasabası içerisinde olduğundan bu adla anılıyor. Köprü De Nehri’ni geçen ilk taş köprü olma özelliği bulunuyor. 1347’de inşa ediliyor. Demiryolunu da köprüden geçirmek için ek bir kemer 1860 yılında ilave ediliyor.

St Winefride Kuyusu
Flintshire’de bulunan dini mekâna deniyor. Bir efsaneden kaynaklanan bir kutsiyet atfediliyor. Efsaneye göre 630’lu yıllarda Havarden’den bir şef olan Caradoc, Winefride’ı baştan çıkarmaya çalışıyor ama karşılık bulamıyor. Winefride kiliseye doğru kaçıyor ama yakalanarak başı kesiliyor. Başın düştüğü yerde bir su kaynağı çıkıyor. Aziz Beuno dışarı çıkıyor ve durumu görüyor. Kopan başı yerine dikiyor. Efsaneye göre Winefride, bir rahibe olarak 22 yıl daha yaşıyor. Bu kuyunun olduğu bölge 1300 yıldan beri Katolikler tarafından hac maksadıyla kullanılan yerler arasında yer alıyor.
Wrexham (Wrecsam) Kilise Kulesi
St. Giles Kilisesi, 16. yüzyılda Wrexham kasabasında inşa ediliyor. Galler’deki en büyük ortaçağ kilisesi olması sebebiyle önemli eserler arasında sayılıyor. Ama 7 harika içerisinde kilise değil kilisenin kulesi yer alıyor. Kule, dört görkemli altıgen parçadan oluşuyor. Kasabadaki en uzun yapı olan bu kule, yaklaşık 45 metrelik uzunluğu her yerden görülebiliyor.
Overton Porsuk Ağaçları (Asırlık Porsuk Ağaçları-Overton)
Bu ağaçlar Overton-on-Dee Kasabası’ndaki Meryem Ana Kilisesi’nde bulunuyor. Ağaçların özelliği çok yaşlı olmalarından kaynaklanıyor. Burada 1500-2000 yaşında ağaçların bulunması, Norman döneminde inşa edilen kiliseden daha önce ağaçların varlığını işaret ediyor. İngiltere Kraliçesi de 1992 yılında buraya bir Porsuk Ağacı dikiyor.
Pistyll Rhaeadr Şelalesi
Pistyll Rhaeadr Şelalesi, yaklaşık 80 m (240 feet) uzunluğu ile Galler’in en uzun şelalesidir. Uçurumdan aşağı düşüşü 3 ayrı aşamada gerçekleşiyor. Bölgeye gelen turistler yakında bulunan otellerde konaklayabiliyor ve bölgedeki kafeteryalarda öğle yemeği yiyebiliyor. Şelalenin tepesine kadar giden yol, meraklılarına doğa yürüyüşü için eşsiz bir fırsat sunuyor.
https://www.nerelergezilir.comavrupa-tatili-yapacaklara-oneriler/