Çorum’da Nereler Gezilir

0

İlk yerleşimin günümüzden yaklaşık 7000 yıl öncesine, Kalkolitik Çağa uzandığı bu coğrafyada M.Ö. 2000 yıllarında Hititler devlet kurmuşlar ve buraya Hatti ülkesi demişlerdir. Hititlerden sonra sırasıyla Frig, Pers, Pontus Krallığı, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Devleti hükümranlık sürmüştür. Tarihi zenginliğinin yanı sıra enfes tadı ile damaklarda ayrı bir yer edinen leblebisi de unutulmamalıdır.

Çorum Gezilecek Yerler

1.Saat Kulesi: Çorum şehir merkezinde yer alan ve minare şeklindeki saat kulesidir. Sultan II. Abdülhamid’in muhafız birliği komutanı olan, aynı zamanda Çorum doğumlu Yedi Sekiz Hasan Paşa tarafından 1894 yılında yaptırılmıştır.

2.Boğazköy Ören Yeri (Hattuşa) ve Müzesi: Çorum’un 82 km güneybatısında yer almakta olup, Hitit Devletinin eski çekirdek bölgesinin merkezinde bulunmaktadır. Hattuşa ören yeri ilk kez Fransız mimar Charles Texier tarafından gezilerek dünyaya tanıtılmıştır. 1986 yılından beri UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesinde” yer alan Hattuşa, Hitit Devletine başkentlik yapmıştır.

3.Ulu Camii (Murad-ı Rabi Camii): Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat zamanında azatlı kölesi Hayrettin tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Ünlü Osmanlı mimarı Koca Sinan tarafından da tadilata uğramıştır.

4.Çorum Kalesi: Şehir merkezinde yer alan ve Selçuklu mimari özellikleri taşıyan kaleden bir belgede Sultan Süleyman hayratı olarak söz edilmektedir. Kalenin yapımında Roma ve Bizans dönemine ait taşlar da kullanılmıştır.

5.İncesu Kalyonu: Çorum ili Ortaköy ilçesi İncesu köyünde bulunan ve tek giriş çıkışı bulunan 12,5 km uzunluğundaki kalyondur. Her iki yanında dik ve sarp kayalıklar bulunan kalyon, rafting ve trekking sporlarını yapmayı sevenler için bir doğa harikasıdır.

6.Kargı Yaylası: Yeşilliği, temiz havası ve soğuk suyu ile doğa sevenlerin gözdesi olan yayla, Kargı ilçesi Başköy’ de bulunmaktadır.

Çorum Nerede?

Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesinin orta bölümünde yer almaktadır. Ayrıca Sinop, Samsun, Amasya, Yozgat, Kırıkkale, Çankırı ve Kastamonu illerine komşu bulunmaktadır.

Çorum Ne Zaman Gidilmedi?

Karadeniz ve karasal iklimin geçiş bölgesinde bulunan Çorum bu yönüyle her iki iklimin özelliklerini yansıtmaktadır. Bu sebeple kışların soğuk ve karlı geçmektedir. Yaz mevsiminde gece geç saatlere kadar poyraz etkili olmaktadır. Ulaşım şartları ve bölgenin fiziki yapısı göz önüne alınacak olursa, özellikle yayla gezintisi yapacak olanlar için bahar aylarında gelmeleri tavsiye edilmektedir.

Çorum Nerede Kalınır?

Çorum şehir merkezinde 3,4 veya 5 yıldızlı oteller, termal ve apart oteller bulunmaktadır. Fiyatlar, alınan hizmete ve konuma göre değişiklik göstermekle beraber ortalama gecelik fiyatları 100 ile 300 lira arasındadır. Anitta Otel, Armina Termal Otel ve Büyük Otel en çok tercih edilen oteller arasındadır.

Çorum Gece Hayatı

Çorum’da az sayıda eğlence mekanı bulunmakla beraber, insanlar eğlenmek için daha çok türkü evi, cafe ya da barları tercih etmektedir. Birçok restaurant ve cafede hafta sonları canlı müzik dinleme fırsatı bulunmakta olup, Pirbaba Cafe sazlı sözlü eğlenmek isteyenler için uygun bir mekandır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz