Vizesiz Asya Gezisi

0

Yepyeni yerler keşfetmek, değişik kültürleri anlamak ve farklı coğrafyalarda insanların nasıl yaşadığını görmek gezginlerin en büyük tutkusu. Bu tutkuyu daha da alevlendiren vizesiz Asya gezisi fikri, tatil heyecanını doruklara çıkarıyor. 2019 yılı itibariyle Asya kıtasında 32 ülke vizesiz girişe izin veriyor. Bazı ülkelerde havalimanlarında, bazı ülkelerde sınır kapılarında 90 güne kadar vize alınabiliyor. Tüm işlemleri kolay prosedürlerle halledilebilir ve diğer kıtalara göre oldukça ekonomik bir tatil yapabilirsiniz. Ön hazırlıklarınızı yaparken dikkat etmeniz gereken genel hususlar var. Bu yazımızda size Asya kıtasına yapacağınız seyahatle ilgili bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. Rotanıza doğru hareket etmeden önce mutlaka bu listeye bir göz atmalısınız.

Gideceğiniz Ülkelerin Vize İşlemlerini Öğrenin

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, bazı ülkelere tamamen vizesiz, sadece pasaport veya yeni kimlik kartlarıyla girebiliyorsunuz. Bazı ülkeler ise sınır kapısı veya havalimanlarında birkaç evrak sunumuyla vize veriyor. Hangi ülkelere gidecekseniz o ülkenin vize prosedürü hakkında net bilgi edinmelisiniz. Dışişleri Bakanlığı web sitesinden bu konuda güncellenmiş kesin verilere ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuza başlamadan önce hemen hemen her bankadan yatırabileceğiniz harç ücretini unutmamalısınız. Havaalanlarında da halledebileceğiniz bu işlem için 7/24 açık olan harç ödeme noktalarına başvurabilirsiniz.

Sağlık Ve Güvenlikle İlgili Önlemleri Alın

Seyahatler ve seyahat ortamları enfeksiyonların yayılımı için çok uygun şartlar oluşturur. Bazı ülkelerde yoğun görülen enfeksiyon ve diğer hastalıklarla ilgili tedbir alınması gerekir. Bağışıklık sisteminizin gelişimi için haftalarca beklemeniz gereken aşılar vardır ve bu durum gezi planınızı erteleyebilir. Olabildiğince erken dönemde sağlıkla ilgili önlemleri araştırıp gereken zamanda başvurularınızı yapmalısınız.

Yurtdışı seyahatlerde dikkat etmeniz gereken diğer bir nokta da güvenlik konusu. Öncelikle evraklarınızı, kimlik ve pasaportunuzu çok iyi korumalısınız. Hırsızlık olmasa da bir yerlerde unutabilirsiniz. Ne olur ne olmaz diye yanınızda bulunması gereken tüm yazılı evrakların fotoğraflarını çekip kendinize e-posta ile göndermenizde fayda var. Kolluk kuvvetleriyle bir sorun yaşamamak için acil durumlarda bu fotoğrafları göstermeniz geçici olarak işinizi görebilir. Kalacağınız otelin kart veya broşürünün fotoğraflarını da çekin ve aile yakınlarınıza ya da arkadaşlarınıza gönderin. Hangi odada kaldığınızı bilsinler. Üzerinizde İngilizce olarak yazdığınız bir rehber bulundurmalısınız. Acil durumda aranacak aile yakınlarınızın ve tur liderinizin telefon numaralarını yazın. Kendi telefon numaranızı ve e-posta adresinizi yazdığınız not kâğıtlarını bagajlarınıza ve el çantalarınıza koyabilirsiniz. Tek başınıza yürümek zorunda kaldığınız zamanlarda mümkün olduğu kadar tanımadığınız insanlardan uzak durmaya çalışın. Turist olduğunuzu anlayan kötü niyetli kişilerin suistimaline uğrayabilirsiniz.

Haritalar Hazırlayın

Her ne kadar günümüzde akıllı telefon veya tabletle navigasyon hizmeti alıyor olsak da elektronik olan bu cihazlara fazla güvenmemelisiniz. Hattınız çekmeyebilir, internette problem olabilir, şarjınız bitebilir. Olası şebeke veya elektriksel sorunlara karşı güzergâh haritalarınızı belirleyerek yanınızda bulundurmalısınız. Mümkünse geçtiğiniz yollarda beli başlı yerlerin veya durakların fotoğraflarını çekmeniz geri dönüşlerinizi kolaylaştıracaktır. Farklı priz soketlerine göre uygun dönüştürücü adaptörleri yanınıza almayı unutmayın.

Sıkı Bir Araştırma Yapın

Muhteşem bir tatil hayalinizin hüsranla sonuçlanmaması için sıkı bir araştırma yapmalısınız. Ülkelerin en meşhur ve tarihi yerleri hakkında bilgi edindikten sonra gezginlerin bloglarından veya forum sayfalarından yorumları okumalısınız. Turizmcilik adına çok şişirilmiş bir yeri görmek için gereksiz zaman ve bütçe harcamak istemezsiniz. Bazen tanıtım broşürlerinde hiç bahsedilmemiş saklı cennetler keşfetme olasılığınız vardır. Daha önce oralarda bulunmuş gezginlerin paylaşımları size fikir verebilir.

İlk Kez Yurtdışına Gidiyorsanız Turları Tercih Edin

Özgür ruhlu bir kaşif olabilirsiniz ve tatilinizi daha uygun yerlerde kalarak daha ucuza mal etmeye çalışabilirsiniz. Ancak bunu aynı ülkeye ikinci gidişinizde yapmanız daha sağlıklı olacaktır. İlk kez yurt dışına çıkıyorsanız veya herhangi bir ülkeye ilk kez gidiyorsanız tur hizmeti veren acentelerle gitmeniz yararınıza olacaktır. Gereksiz ayrıntılarla uğraşmaktan ve bilmediğiniz risklerden korunmuş olursunuz.

Gideceğiniz Bölge İklimini İnceleyin

Hazırlıklarınızı yaparken sadece gideceğiniz ülkenin değil, ülkenin bulunduğu bölgenin de genel iklim şartlarını kontrol etmeyi ihmal etmemelisiniz. Tatil tarihinize göre son 5 yılda hava şartları nasıl seyretmiş? Asya kıtası yağış – sıcaklık – soğukluk konusunda sert iniş çıkışlar gösterebilen bir coğrafya. Ani değişikliklere her zaman hazırlıklı olmalısınız. Yanınıza az ve öz kıyafetler almalısınız ki bavulunuzda alışveriş için yer ayırmakta fayda var. Ne kadar az bagajınız olursa o kadar rahat edersiniz.

Fazladan Ödemeler İçin Hazırlıklı Olun

Turla çıkılan tatillerde fiyata dahil olan geziler dışında fazladan ücret ödemeniz gereken etkinlikler de düzenlenmiş olabilir. Bütçeniz varsa kâfile ile birlikte hareket edebilirsiniz. Dilerseniz yakın bölgeleri turdan ayrı gezebilirsiniz ama uzak bölgelerde turla birlikte hareket etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Asya kıtası dünyanın en büyük kıtası olduğu için tatil destinasyonları da birbirine uzak mesafelerde yer alıyor. Tek bir nokta seyahatlerinizde de, aktarmalı ve çok noktalı gezilerinizde de mümkün olduğu kadar erken planlamak önemli. Uçak biletlerinizi erken alırsanız çok daha ekonomik koşullardan faydalanabilirsiniz. Son dakika karar verilen yurt dışı yolculuklarda masraflarınızın artma ihtimali yüksektir.

Türk Vatandaşların Vizesiz Girebildikleri Asya Ülkeleri

Singapur, Ürdün, Malezya, Tayvan, Makao Özel Yönetim Bölgesi, Lübnan, Kamboçya, Hong Kong, Kazakistan, Sri Lanka, Gürcistan, Güney Kore, Kırgızistan, İran, Japonya, Filipinler, Tayland, Maldivler, Katar, Doğu Timor, Bangladeş, Bahreyn, Endonezya, Filistin, Moğolistan, Azerbaycan, Irak, Ermenistan, Nepal, Suriye, Umman, Tacikistan

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz