Rahat Bir Seyahat için Uçuş Öncesinde ve Sırasında Yapmanız Gereken Hazırlıklar
Uçak yolculuklarının rahat ve planlanan bir şekilde gerçekleşmesi için hem uçuş öncesi hem de sonrasında bazı hazırlıklar yapmanız çok faydalı olacaktır. Özellikle kronik rahatsızlıklarınız varsa, hamileyseniz veya uzun mesafeli bir uçuş yapacaksanız, bu hazırlıklar ve uçuş sırasındaki yaklaşımlarınız büyük önem taşıyor. Rahat bir uçuş yolculuğu yaşamanız için en önemli ipuçlarını Enuygun.com uçak bileti uzmanları sizin için sıraladı.
Uçuş öncesi yapmanız gerekenler
- Doktor kontrolünden geçin
Uzun mesafeli bir uçuş yapacaksanız veya özellikle kronik bir hastalığınız varsa mutlaka uçuşunuz öncesinde doktorunuza danışmanız ve yolculuk sırasında oluşabilecek istenmeyen durumlar için gerekli sağlık kontrollerini yaptırmanız çok önemli. Doktorunuz uçuşa uygun olup olmadığınıza veya ne gibi önlemler almanız gerektiğine dair sizi bilgilendirdikten sonra bu direktiflere tamamen uymanızı öneririz.
- İlaçlarınız yanınızda bulundurun
Uçuş öncesinde ve uçuş boyunca kullanmanız gereken tüm ilaçları yanınızda bulundurmalısınız. İlaçlarınızı uçağa vereceğiniz bagajlarda değil, uçak kabininde yanınıza alacağınız el bagajınızda ve reçeteli bir şekilde taşımanız da çok önemli. Doktorunuzun sağlık sorunlarınızla ilgili hazırladığı tıbbi belgeler varsa bunları da mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.
- Bol su içmeyi unutmayın
Eğer özel bir sağlık sorununuz yoksa uçuşunuz sırasında dehidrasyon riski artacağından bol su içmeniz gerekiyor. Ayrıca yolculuk esnasında size rahatsızlık verebilecek alkollü ve kafeinli içeceklerden de kaçınmanız daha rahat bir uçuş deneyimi yaşamanızı sağlayacaktır.
- Rahat kıyafetler giyin
Özellikle uzun mesafeli uçuşlarda rahat edebileceğiniz kıyafetler giymeniz büyük öneme sahip. Sıkı ve dar giysilerden uzak durmalı ve olabildiğince bol ve rahat kıyafetleri tercih etmelisiniz, böylece yolculuk boyunca oluşabilecek fiziksel rahatsızlıkları en aza indirmiş olursunuz.
- Varis çoraplarını deneyin
Uzun mesafeli uçuşlarda çok uzun süre oturmanız gerekeceğinden varis çorabı giymek, kan dolaşımını arttıracak, bacaklarınızı rahatlatacak ve olası varis oluşumlarını önleyecektir.
Uçuş sırasında yapmanız gerekenler
- Düzenli olarak hareket etmeye çalışın
Uçuşunuz esnasında fırsat buldukça uçak içinde kısa yürüyüşler yapmak veya biraz dolaşmak, hem bacaklarınızda hem de vücudunuzda kan dolaşımını artıracağı için çok sağlıklı. Her saat başı koltuğunuzdan kalkıp sadece birkaç dakika yürümeniz bile inanılmaz faydalar sağlayabilir.
- Rahatlama teknikleri deneyin
Uçak korkunuz varsa veya uçuş sırasında stres ve gerginlik yaşıyorsanız; meditasyon, derin nefes egzersizleri, film izlemek, müzik veya sesli kitap dinlemek gibi sizi rahatlatacak ve sakinleştirecek sevdiğiniz şeyleri yaparak daha keyifli bir yolculuk yaşayabilirsiniz.
- Kulaklarınızda oluşabilecek basıncı azaltmaya çalışın
Uçağın kalkış ve inişi sırasında oluşan basınç farkları, bazı insanların kulaklarınızda rahatsız edici basınç hissine neden olabiliyor. Bu hissi azaltmak için sakız çiğnemek, yutkunmak veya esnemek gibi teknikler yolculara öneriliyor.
- Uyumayı deneyin
Uçuş sırasında rahatlamak ve zaman geçirmek için uyumayı da deneyebilirsiniz. Uçakta rahat bir şekilde uyumak için göz maskesi ve kulak tıkacı gibi ihtiyaç duyabileceğiniz şeyleri yanınızda bulundurmanızı öneririz. Uçakta uyumak ayrıca gideceğiniz destinasyona daha dinç ve enerjik bir şekilde ulaşmanızı da sağlayacaktır.
Önemli notlar
Eğer hamileyseniz, uçuş öncesinde mutlaka doktorunuza danışmanız; gerekli izinleri, belgeleri ve ilaçları yanınıza almanız gerekiyor. Uçuş sırasında herhangi bir sağlık sorunu yaşarsanız, kabin ekibinden yardım istemekten de kesinlikle çekinmeyin.
Bu anlattığımız bilgiler sadece genel tavsiye niteliğindedir ve herhangi bir sağlık sorununuz varsa uçuş öncesi doktorunuza mutlaka danışmanızı öneririz.
Uçak korkusu olanlar için stresle başa çıkmak için ve rahatlamak için önerdiğiniz yöntemler gerçekten çok faydalı görünüyor. Özellikle meditasyon ve derin nefes egzersizlerini denemeyi düşünüyorum, teşekkürler bu değerli öneriler için!